Veel gestelde vragen

Uw vraag
niet gevonden?

We beantwoorden uw vraag graag. Kom langs in onze showroom of neem contact op.

Bel +31 6 22 32 62 95
contact formulier

Antwoorden op uw vragen over de pelletkachel


Op deze pagina vindt u een aantal vragen en antwoorden over de pelletkachel, zoals wat een pelletkachel is, hoe deze werkt, over de uitstoot ervan, hoeveel ’Kilowattuur aan vermogen u nodig heeft, et cetera. Lees op uw gemak verder en krijg een antwoord op al uw vragen.

  • Wat is een pelletkachel?

    Een pelletkachel is een kachel die brand op houten pellets. Dat zijn kleine brokjes hout die gemaakt zijn van zaagsel en snippers. Dit wordt in een machine onder hoge druk samengeperst tot kleine, ronde staafjes, dit noemen we houtpellets. Onze medewerkers bij Groenverwarmen kunnen u er alles over vertellen.

  • Pellets worden van restafval gemaakt, raakt dat nooit op?

    Natuurlijk is het restafval van de houtindustrie niet oneindig, maar op dit moment wordt maar een klein deel van het afval omgezet in pellets. Doordat er steeds opnieuw bossen worden aangeplant blijft er altijd biobrandstof. Daarnaast kunnen pellets ook gemaakt worden van biomassa, zoals de pulp van mais of soja.

  • Hoe werkt een pelletkachel?

    Bovenin een pelletkachel zit een reservoir met hout pellets die in de verbrandingskamer vallen. Door middel van een elektronische ontsteking gaan de pellets branden. Een ventilator zorgt voor de aanvoer van verse lucht, de afvoer naar buiten en de toevoer van warme lucht in uw ruimte. De aslade onder de pelletkachel vangt de as op zodat de verbrandingskamer schoon blijft. Wilt u een pelletkachel in werking zien bij Groenverwarmen? In de showroom staan er een aantal die branden. Onze medewerkers vertellen u er graag alles over.

  • Is een pelletkachel duurder dan een gewone kachel?

    Dit hangt natuurlijk van verschillende factoren af, zoals van de uitvoering en het vermogen. Maar over het algemeen is de techniek van een pelletkachel ingewikkelder dan een gas- of houtkachel en dat maakt hem ook wat duurder in aanschaf. Hier staat tegenover dat een pelletkachel zeer zuinig is in gebruik en de relatief goedkope brandstof. U heeft zelfs de kans om subsidie te krijgen.

  • Is een pelletkachel makkelijk in gebruik?

    Een pelletkachel is zeer gebruiksvriendelijk. Aansteken doet u door één druk op een knop. U schakelt hem ook weer uit door op dezelfde knop te drukken. De meeste pelletkachels zijn voorzien van een thermostaat. U stelt in hoe warm de ruimte moet zijn en de kachel schakelt zichzelf uit als de gewenste temperatuur is bereikt. Wordt de kamer weer kouder, dan schakelt hij zichzelf weer in. Er zijn ook pelletkachels met een ingebouwde timer zodat hij aangaat op de door u ingestelde tijd. Zo kom u nooit thuis in een koud huis. Pelletkachels passen in elk interieur en zijn uiterst gemakkelijk te bedienen. Er zijn zelfs pelletkachels met een afstandsbediening.

  • Is een pelletkachel altijd gesloten?

    Ja, het verbranden van de pellets eist dat dit in een gesloten systeem gebeurt.

  • Geeft het stoken van pellets veel troep?

    Nee. Pellets hebben een gesloten verbrandingskamer waardoor er geen roet en as tijdens het stoken in uw woonruimte komt. Doordat de Pellets haast volledig verbranden, blijft er bijna geen as over. Zelfs bij dagelijks gebruik is een wekelijkse stofzuigerbeurt voldoende om al de as te verwijderen. Het glas van de kachel wordt wel vies en dit dient regelmatig schoongemaakt te worden.

  • Is een pelletkachel veilig?

    Veiligheid is ten eerste altijd iets dat bij de gebruiker ligt. Een pelletkachel wordt altijd heet en het is niet verstandig om kleine kinderen daar onbewaakt naast te laten spelen. Maar als u bewust bent van deze huis-tuin-en-keuken veiligheidsregels, dan is een pelletkachel even veilig als een cv-ketel. Het is wel van belang om ieder jaar één tot twee keer de pelletkachel door Groenverwarmen te laten onderhouden, afhankelijk van de intensiviteit van uw gebruik.

  • Is er kans dat er giftige stoffen in de kamer ontstaan?

    Omdat een pelletkachel een gesloten systeem is, is de kans dat er giftige gassen in de ruimte komen nihil. Daarbij is het rendement van een pelletkachel erg hoog omdat er een bijna volledige verbranding plaats vindt. Bij een volledige verbranding komen bijna geen giftige stoffen vrij.

  • Zijn pellets duur?

    Pellets zijn niet duur in vergelijking met hout of gas. Een zak van 15 kilo kost tussen de vier en de zes euro.

  • Waar koopt u pellets?

    Pellets koopt u normaal gesproken in zakken van tien, vijftien of twintig kilogram bij een gespecialiseerd bedrijf. Groenverwarmen werkt samen met Rijnen brandstoffen in Tilburg, een bedrijf dat goede producten levert.

  • Kan ik een pelletkachel gebruiken voor de verwarming van de CV?

    Een pelletkachel kan makkelijk aan een cv-ketel worden aangesloten. Dit is met name aantrekkelijk in landen waar aardgas duur is. Dat is in bijvoorbeeld Nederlands op dit moment het geval. Is milieu belangrijk voor u en wilt u CO2 neutraal uw huis verwarmen? Dan is een pelletkachel het overwegen waard, omdat het minder CO2 uitstoot dan bijvoorbeeld aardgas. Ook voor het verwarmen van een vakantiehuis kan een pelletkachel met een CV een aantrekkelijke optie zijn.

  • Is het stoken van een pelletkachel slecht voor het milieu?

    Bij het stoken van een pelletkachel komt evenveel CO2 vrij als bij een vergelijkbare hoeveelheid hout dat ligt te verrotten in het bos. Als de kachel er dus eenmaal staat is het een zeer milieuvriendelijke manier om uw huis te verwarmen. Als u het helemaal juist wilt bekijken dan zou u ook moeten berekenen hoeveel energie er nodig is om de kachel te maken en te vervoeren naar uw huis, in vergelijking met een andere kachel of cv-installatie. Helaas zijn die cijfers niet bekend, dus daar valt niet zoveel over te zeggen. Wel is bekend dat het produceren van pellets vrij weinig energie kost.

  • Kunnen pellets goed opgeborgen worden?

    Zakken pellets kunnen prima worden opgeborgen en ze bederven of verrotten niet, zolang ze niet in contact komen met vocht. Bij Groenverwarmen verkopen ze ook zeer compacte buitensilo’s waar u uw pallets in kunt opbergen. Zo kunt u de zakken buiten opbergen en er toch zeker van zijn dat ze droog liggen.

  • Waarom pellets?

    Onze alternatieve brandstof genaamd “pellets”, vormt een CO2 neutrale brandstof. Italië, Duitsland, Oostenrijk, België en de Scandinavische landen zijn op dit moment de voorlopers van het gebruik van de pellet als brandstof. De biomassa pellet wordt gebruikt voor de verwarming van woningen en het opwekken van energie. Ook Nederlanders worden steeds bewuster, dit wordt vooral opgewekt door de snel stijgende olie en gasprijzen, maar ook door de druk om CO2 uitstoot te verminderen.

  • Waarom zijn pellets milieuvriendelijker dan andere brandstoffen?

    Pellets worden veel efficiënter verbrand dan andere stoffen omdat ze bijna geen as achterlaten (slechts 0,3 – 0.7%). Pellets worden gemaakt van de hout(stof) van kaprijpe bomen. Als we kaprijpe bomen zouden laten staan, zou er eveneens koolstofdioxide uitgestoten worden, door het natuurlijk rottingsproces. Hierdoor komt er een bepaalde hoeveelheid Co2 vrij. Deze hoeveelheid is dezelfde als wanneer die boom zou worden opgestookt in een houtkachel of open haard. De Co2 die uitgestoten wordt door het natuurlijk vergaan van bomen of door het opstoken van pellets, wordt uiteindelijk terug opgenomen door de bladeren van de bomen. Hierdoor kan de boom zuurstof aanmaakt en verder groeien. In feite ontstaat hier een evenwichtige natuurlijke cyclus die geen schade brengt aan het milieu. Daar tegenover staat dat brandstoffen als olie en gas de concentratie Co2 gevaarlijk doen stijgen en daardoor slecht zijn voor het milieu. Dit omdat de bomen die extra uitstoot niet verwerkt krijgen. Het ontginnen van deze brandstoffen maakt namelijk geen deel uit van een natuurlijk proces. Ons brandhout komt van kaprijpe bomen die geen bladgroei meer voortbrengen en dus geen zuurstof (O2) meer kunnen produceren. Door onze huidige her-aanplantingsprogramma’s zorgen we voor een optimaal bosbeheer.

  • Hoe bereken ik het benodigde aantal kW’s voor mijn pelletkachel?

    • Oppervlakte tot max. 45 m2 = 5,5 kW
    • Oppervlakte tot max. 55 m2 = 6,5 kW
    • Oppervlakte tot max. 60 m2 = 7,0 kW
    • Oppervlakte tot max. 70 m2 = 8,0 kW
    • Oppervlakte tot max. 80 m2 = 9,0 kW
    • Oppervlakte tot max. 100 m2 = 10,0 kW
    • Oppervlakte tot max. 115 m2 = 11,0 kW
    • Oppervlakte tot max. 125 m2 = 12,0 kW
    • Oppervlakte tot max. 135 m2 = 13,0 kW

    Een alternatieve berekening is: 1kw per 20m³

    Let op: Dit is een richtlijn. De graad van isolatie van het huis doet deze waarden variëren!

    Als u vragen heeft kunt u ons tijdens kantooruren bellen op 06-22326295 of een mail naar [email protected]. Uiteraard kunt u ook langskomen in onze showroom in Gilze (Noord-Brabant). Zien we u snel?